UITSTEKEND - Google reviews
5/5

Energielabel

Wat is een energielabel?
Wat is een energielabel?

Wat is een

energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw bedrijfspand is. U kent de cijfers wel: van een G voor een energieslurper naar een A++++ voor een zeer energiezuinig pand. De hoeveelheid primair fossiel energieverbruik in kilowattuur per vierkante meter per jaar bepaalt welk energielabel u krijgt.

Maar die letter is alleen de energieprestatie-indicator, of labelklasse. Een energielabel is meer dan dat. Op het energielabel staat namelijk ook welke maatregelen u nog kunt nemen om energie te besparen. Handig, zo heeft u altijd een overzicht bij de hand als u aan de slag gaat met het verduurzamen van uw kantoorpand.

Drie regels rond het energielabel voor uw bedrijfspand

Een energielabel is steeds vaker verplicht voor bedrijven. Deze 3 regels rond het energielabel moet u als bedrijf goed in de gaten houden:

Bepaalde organisaties moeten het energielabel zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang of receptie. Dit geldt voor jou als deze drie voorwaarden voor uw bedrijf gelden: 

  • Een energielabel is voor uw bedrijf verplicht, bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur van het gebouw
  • Het gebruiksoppervlak is groter dan 250 m2
  • Er komt regelmatig publiek

Voorbeelden zijn scholen, winkels, horeca, ziekenhuizen.

Alle overheidsgebouwen groter dan 250 m2 en die publiek toegankelijk zijn, moeten het energielabel zichtbaar ophangen. Dat geldt ook als de overheid het gebouw huurt of als u het gebouw van de overheid huurt. 

En de overheid moet nog een stap extra zetten. Want als het gebouw eigendom is van de overheid, moeten alle maatregelen op het energielabel binnen 10 jaar genomen zijn.

Een geldig energielabel voor uw bedrijfspand is verplicht als u deze verkoopt of verhuurt. Ook bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving & Transport controleert hierop en heeft al meerdere boetes uitgeschreven aan bedrijven die niet aan de regel voldoen. 

De verplichting geldt voor deze bedrijfspanden:

  • Kantoren
  • Onderwijspanden
  • Publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
  • Horeca en logies, zoals restaurants en hotels
  • Sportgebouwen
  • Winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als je bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom hebt. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2.

Voor kantoren groter dan 100 m2 is het sinds 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als u er niet aan voldoet, mag u uw pand niet meer als kantoor gebruiken. 

Er zijn uitzonderingen. U hoeft niet aan de regel te voldoen als u minder dan 50% van uw pand als kantoor gebruikt, als uw pand een monument is of binnen 2 jaar gesloopt of getransformeerd wordt.

Welk energielabel heeft mijn
bedrijf eigenlijk?

Eerst even checken of u al een energielabel hebt en zo ja, welke dan. Dat kan heel makkelijk online. Bijvoorbeeld met deze tool van de overheid. 

Een energielabel is 10 jaar geldig. Maar uw werkelijke label kan natuurlijk wel veranderen tussentijds. Bijvoorbeeld door besparende maatregelen of doordat de klassering wordt aangepast.

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Bent u benieuwd naar de energie-efficiëntie van uw bedrijfspand? Bij ons kunt u eenvoudig een energielabel aanvragen. Ontdek uw energieprestatie-indicator en krijg inzicht in mogelijke besparingsmaatregelen. Verbeter uw duurzaamheid en verlaag uw energiekosten met ons professionele Energielabel dienstverlening. Vraag vandaag nog uw label aan!