UITSTEKEND - Google reviews
5/5
Beslistgroen favicon

Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni 2023

Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni, energiecontracten weer duurder.

Met een inkoopprijs van 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni leek de gascrisis voorbij, maar nu blijkt hoe grillig de gasprijzen zijn. De prijs van gas sloot gisteren op ruim 40 euro per MWh en naderde eerder op de dag zelfs even de 50 euro per MWh. Oorzaken: de stijgende vraag naar gas in China en minder aanbod uit Noorwegen.

Wat er de komende tijd gaat gebeuren is onzeker, prijzen kunnen ook weer dalen, maar de 23 euro per MWh was gezien de krapte op de wereldmarkt aan de lage kant. Recordprijzen van meer dan 300 euro zoals vorig jaar worden niet verwacht, maar rust op de gasmarkt is er voorlopig niet.

Ook de tarieven voor meerjarige energiecontracten waarvoor consumenten nu kunnen kiezen stijgen alweer. Een voorbeeld: een driejarig contract dat op 5 juni afgesloten kon worden voor 299 euro per maand kost vandaag 309 euro. Contracten voor een jaar en variabele contracten zullen naar verwachting meestijgen als de gasprijs hoog blijft.